Grafitti - umění nebo vandalství

01.01.2016 01:29

Naším čtvrtým úkolem na PGR bylo grafitti. No a co je vlastně grafitti ? Graffiti je v obecném smyslu druh výtvarného projevu pracující ve veřejném prostoru technikou nanášení barev, často ve formě sprejenebo fixy, případně škrábání, leptání. Vychází z původního řeckého slovesa γραφειν (grafein), psát. Graffiti se stalo jedním z původních pilířů kultury Hip hopu, označované za kulturu protestu. Graffiti lze bez zřetele na Hip hop vnímat jako městský folklór ulice. V pozdější době je obohaceno o další techniky vyjadřování a stává se streetartem, příp. mural artem.

První grafitti jsme vytvářeli v programu který byl nainstalovaný v počítači ve škole. Program jsme si spustili v Terasoftu ve výukových programech. Malovali jsme grafitti jakoby na vlaku. Když už jsme měli grafitti hotové, museli jsme si udělat screen toho výtvoru a ten screen ( screen se udělá tak, že zmáčknete klávesů print screen) vložit a uložit v irfanu nebo v programu Malování.

Druhý grafitti jsme vytvářeli na této online internetové stránce - graffiti.playdo.com/. Na této stránce malujete nebo spíše sprejujete na zeď. Když už máte hotový obrázek tak opět uděláte screen a opět ho uložíte buď v irfanu nebo v programu Malování.

Více k tomu dodat asi nejde. Jde hlavně o vaší představivosti jak to namalujete a "vystylujete". Nejlíp se mi asi dělalo grafitti v online internetovým prohlížeči protože na tom vlaku to bylo takové nepřehledné a špatně se mi s ním pracovalo.